Friday, March 27, 2015

KTM dari Bank Negara (SOGO) ke Midvalley

Kami sampai area SOGO sebelum maghrib jugak .. :)
Alhamdulillah.. Anak anak behave.. 

cuma Nea masa tu badan dia cam dedar sket.. 
So, sampai je SOGO kita cari pharmacy dulu tuk belikan ubat demam budak.. 

Pastu bawak budak-budak makan.. merangkap dinner sekali la.. 

Settle semua makan. round dalam sogo tu.. 
Kami takde beli apa pun.. aku sendiri x caye yg aku takde beli pape.. 

Masa tu comforter murahhhhhh ok. tp bila membayangkan nak kendong 
dengan bawak comforter.. cecepat aku hilangkan ilusi tu.. 
back to reality la.. kami pulang dengan tangan kosong kecuali ubat demam anak :)

So, dari SOGO kami plan nak ke MidValley plak.. :))
Tambang tiket adalah RM1 untuk dewasa dan
RM0.50 untuk kanak-kanak.

Bank Negara - MidValley. 

Ok. nak citer sket.. kalau memula korang dah stop kat Bank Negara tu.. 
Korang kena jalan jauh sket ye susur gajah berbumbung ke SOGO tu.. 
Melintas jalan sket dan ke SOGO. 

So, kami berhenti di stesen MidValley
Ikut la signage yang disediakan.

Kalau rasa was-was.. takde salahnya korang tanya sket pada 
pekerja kat situ.. ramai pun orang.. 

Kat MidValley kami sampai pun dah jam 8 lebih camtu kot.. 

Mmg window shopping je pun.. 
Camne datang.. camtu je pun balik.. 

Dan dari MidValley kami terus tunggu tren dan beli tiket balik ke Seremban balik :)

Masa ni anak-anak mmg penat la..hehehehhe
Xpelah.. pengalaman kan.. 
Anak anak cakap.. seronok.. tp penat la ibuuuuu.. jalan jauh.. hehehehe.. 

So, kami balik ke Seremban dengan tren terakhir jam 11.30 malam camtu dan tiba 
Seremban hampir jam 1pagi.. 

hahahahhaha.. dengan mak mak budak pun letih.. :p

Alhamdulillah.. pengalaman bawa anak-anak naik KTM

So, kalau sesiapa nak bawa anak anak melalui pengalam camni.. 
Make sure la cukup persediaan semua.. 
Sbb budak-budak banyak ragam kan. so, be prepared :p
muahahahhaha.

Thursday, March 26, 2015

Perjalanan ke Kuala Lumpur dari Seremban Menaiki KTM Komuter

Tinggalkan dulu cerita keje kat Penang.. 

Kita citer sal kisah musim cuti sekolah ngan anak-anak.
Plan last minute pun ni .. 

Cuti sekolah baru baru ni macam2 plan dalam kepala. 

Nak bawak anak anak p sana . p sini seme. hehehehe.

Sudahnya hari Khamis aritu kebetulan ada hal kat Seremban.. 
so, kami gerak ke Seremban dulu pagi tu.

Sampai seremban.. hujan lebat sangat2. 
Plan naik komuter ni datang waktu hujan tu la. hahahahaha

Dah settle keje kat Seremban,
Terus menuju ke Stesen Keretapi Seremban
Kat sini parking luas jugak.. tp biasanya jarang kosong..
Mmg sentiasa penuh je.. sbb orang park kete p keje kan. 
Bayaran seperti kat bawah ni ye.

Memula tu kami mmg dah masuk dalam ni.. cari parking.. kebetulan hujan.. 
Mmg cari parking yang dedekat ngan pintu masuk KTM la kan..

Takde langsung.. ada kosong tp kemain jauh kena jalan.

So, kami decide parking berbayar kat dalam parking Shopping Mall bebetul depan KTM ni.
Bagus jugak park kat shopping mall ni.. kami dapat park bebetul depan pintu masuk mall
dan betul-betul di bawah jejantas lintasan dari Mall ke KTM.

So, mmg mudah dan selamat kami melintas anak beranak dalam hujan :)
Ok. Mula2 x tau jugak nak menghala ke mana tren ni.. hehehe.

Aku kali kedua la naik ktm ni ke KL.. 
Yang lain lain mmg fes time. 

So, yang aku tau.. tren ni mmg turun kat SOGO. hahahahah

Ok. Sampai kaunter KTM tu.. 
Ko sebut je la nak p mana kan.. 

Kalau ke SOGO nak p.. ko kena naik KTM 
Seremban - Bank Negara.

Kalau nak ke KL korang kenala tunggu di sebelah bertentangan dengan KTM tu ye
Jangan p melintas terus plak.

Ada jejantas jugak kat situ.. tuk ke seberang. hahahahah
Ok.. Harga Tiket?

Kalau Seremban - Bank Negara (SOGO)
adalah cam kat bawah ni ye.

Kanak-kanak di bawah umur 4 tahun adalah percuma.
Tiket dewasa adalah RM6.10 seorang 
Tiket kanak-kanak adalah RM3.10 seorang. 

Total adalah RM15.30 dan Nea adalah percuma. :p
Sementara menunggu tren.. hehehehhe.
Xcited budak-budak.. fes time nak naik ni.. 

Kami di platform 3
Tuuuuuuuu tren dah sampai..
Perjalanan ni dalam petang.. dalam jam 4 camtu.. 
Cuaknya muka masing-masing.. hehehehhe 
Dalam tren pun kosong je.. takde orang sangat.. 
Sbb waktu ni mmg bukan waktu orang nak p keje 
Atau balik keje..  
Cam tren biasa.. tren ni berhenti di setiap stesen yang di lalu.. so, 
kalau nak ke KL dari Seremban.. 
mmg akan lalu banyak stesen la.. 

So, perjalanan memakan masa hampir 1jam45min camtu.

Budak budak cam biasa la.. bila dah lama-lama.. dah naik bosan plak derang.. heheheh